Hoe Yoga stress tijdens het thuiswerken kan verminderen

Als je veel stress tijdens het thuiswerken ondervindt, is yoga misschien een goed idee voor jou. Met Yoga is stress namelijk eenvoudig te verminderen.


Yoga geeft je innerlijke kracht die je in staat stelt om alledaagse angsten, uitdagingen en frustraties te overwinnen. Als je dagelijks aan Yoga doet, helpt dit je om je ademhaling te reguleren en het lichaam te ontspannen.

Met name Yoga oefeningen voor het hele lichaam, zoals de Zonnegroet zijn heel nuttig, omdat deze je helpen diep en ritmisch adem te halen. 
Naast deze oefeningen, is een goede diepe buik ademhaling ideaal voor mensen die gestrest zijn. Het helpt je om paniekaanvallen te verlichten en je geest tot rust te brengen, en om beter met moeilijke situaties om te gaan.
Gestrest zijn we allemaal weleens. Op zich kan dat geen kwaad; een beetje stress zal je zelfs energie geven en alert maken. Maar te veel is nooit goed, en dat kan je tegengaan met Yoga achter je bureau.


Diepe buik ademhaling 


Ademen is iets wat we voortdurend doen maar waar we zelden bij stilstaan. Toch zal je kunnen merken dat wanneer je gestrest bent, je hoog in de borst en oppervlakkiger zal ademhalen. Als je dan weer diep vanuit je buik gaat ademen, zal dat je meteen al tot rust brengen. Maak de adem diep en lang.
Ga in een gemakkelijke houding zitten met je rug recht.
Adem 4 tellen langzaam in door de neus, houd de adem 4 tellen vast, adem 4 tellen langzaam uit door je neus en houd je adem 4 tellen vast. Herhaal dit tien keer.


Yoga-oefeningen voor achter het bureau.

Begin van de dag
Zittende Tadasana 


Ga rechtop zitten, maak je lang. Strengel je vingers ineen en breng de armen boven je hoofd, handpalmen wijzen naar het plafond. Reik omhoog en maak beide kanten van je bovenlichaam even lang. Adem diep in voel dat je lichaam zich stretcht en opent. Adem uit en leun naar rechts, voel hoe de linkerkant van je lichaam zich stretcht. Adem in en kom terug naar het midden. Adem uit en herhaal naar links. 


PC pauze


Wanneer je achter de pc werkt, is het aan te raden iedere 15 minuten je nek en rug te stretchen.


Spanning in de nek


Ga rechtop zitten, maak je lang en open je borst. Kijk recht naar voren. Houd je met je rechterhand vast aan de stoel rand. Leun naar links en breng op een uitademing je linker oor naar je linker schouder. Voel de stretch helemaal tot aan je schouder. Adem uit en laat je linker arm zwaar worden. Herhaal aan de andere kant.

Twee-in-een boven rug en heup stretch
Adelaar (garudasana) met zittende vooroverbuiging
Plaats de rechter enkel op je linker knie. Strek je armen naar voren, buig je linkerarm en draai de rechterarm eromheen, de vingers wijzen naar boven en de duimen zijn gericht naar het gezicht. Breng de armen omhoog en adem tussen de schouderbladen. Buig nu naar voren vanuit je heupen. Adem diep in en uit. Op een inademing kom je weer omhoog. Herhaal aan de andere kant. 


Ontspannen ogen 


Ga comfortabel rechtop zitten en maak je rug lang. Wrijf je handpalmen snel langs elkaar zodat ze warm worden. Sluit rustig je ogen en duw de onderkant van je handpalmen zachtjes tegen je oogleden. Laat je vingertoppen tegen je voorhoofd rusten. Voel je ogen ontspannen onder de warmte van je handen. Blijf drie lange, diepe ademhalingen zo zitten.

Klaar voor de lunch!
Zittende Twist 


Ga rechtop zitten, maak je rug lang. Plaats de voeten en knieën bij elkaar. Adem diep in en maak je wervelkolom helemaal lang. Draai op de uitademing je lichaam naar rechts. Plaats je linkerhand aan de buitenkant van je rechter knie en met je rechterhand pak je de stoel vast bij achterkant van de zitting. Laat de schouders zakken. Blijf hier voor 4 diepe in en uitademingen. Maak je lang op de inademing en twist dieper op de uitademing. Kijk over je rechter schouder en naar de vloer voor een extra nek stretch. Doe het zelfde aan de andere kant.

Middag pauze 
Staande achteroverbuiging 


Sta recht op met je voeten een paar centimeter verwijderd van je bureau (of muur, stoel leuning)
Plaats de vingertoppen op het bureau. Kantel je bekken en duw met je heupen tegen het bureau. Duw de vingertoppen in het bureau en bij de inademing lift je je wervelkolom omhoog zodat je ruimte en lengte kan creëren in je onderrug. Laat je schouders zakken. Haal de schouders weg van je oren. Voel dat de borst zich breed maakt. Om uit de houding te komen, duw je de vingers weer in het bureau en haal je de heupen weg van het bureau. Herhaal 2-3 keer.


Staande vooroverbuiging 


Nadat je uit de staande achteroverbuiging bent gekomen, loop je je voeten weg van het bureau totdat je armen parallel zijn met de vloer. Houd de nek lang en kijk naar de vloer. Maak de armen en de wervelkolom lang en duw de heupen weg van het hoofd. Kantel je staart beentje naar het plafond zodat je een lichte holling in de rug krijgt. Dit geeft een stretch in de rug en achterkant benen.

Werk ze!