PilatesPilates is een trainingsmethode voor lichaam en geest, ontwikkeld door Joseph Pilates. In de methode wordt gewerkt naar het vinden van de ultieme balans tussen Body & Mind en de samenhang tussen kracht, souplesse en controle.

Het centrum van kracht (powerhouse), oftewel de buikspieren, rugspieren, binnenkant dijbeen en bilspieren, is het punt van waaruit alle oefeningen worden opgebouwd. Het resulteert in een krachtig, soepel lichaam en gestroomlijnde spieren (geen bulk, massa), een goede houding en een groot bewustzijn van je lichaam.

Joseph Pilates ontwikkelde uit eigen opgedane ervaring en kennis van Westerse en Oosterse filosofen een eigen trainingsmethode met als doel fit te worden en te blijven.

Door regelmatige oefening zal je houding verbeteren, zal je rechter gaan zitten en soepeler en gracieuzer bewegen.

Door Pilates krijg je een verbeterde long inhoud en circulatie door de diepe en gezonde manier van ademhalen. Verder worden de buik- en rugspieren versterkt en houding, evenwicht en controle over het lichaam verbeterd.

In principe kunnen de basisoefeningen van Pilates net als yoga beoefend worden op een matje of andere zachte ondergrond.