Bianca Brummelkamp


Tijdens mijn studie Frans aan de lerarenopleiding in 1992 ben ik begonnen met de opleiding voor aerobics-instructrice. Als snel breidde ik dit uit met step-aerobics, kinderaerobics, streetdance, pilates en yoga. Het lesgeven was voor mij, met name tijdens mijn vervolgstudie Bedrijfscommunicatie (Letteren Faculteit Frans) aan de Katholieke Universiteit Nijmegen, de ideale manier om fit en geconcentreerd te blijven. Ook in mijn huidige werk bij de KLM houdt het lesgeven, het hardlopen en de yoga mij in een goede lichamelijke en geestelijk conditie. Met het vliegen is dit voor mij een ideale combinatie.  
  

Hoe is Yoga op mijn pad gekomen?

Het tempo lag bij mij altijd hoog, ik was altijd maar bezig. Mijn hectische vliegende bestaan, mijn drukke sociale leven en de lichamelijk actieve lessen die ik gaf, gaven mij op een gegeven moment het gevoel dat ik geleefd werd. Ik had geen rust meer, mijn hoofd liep over.

Op aanraden van een collega ben ik begonnen met de Pilates opleiding bij Debbie Jenner. Pilates heeft enorm veel raakvlakken met Yoga en al snel raakte ik meer geïnteresseerd in Yoga. 
Het duurde niet lang voordat ik ook de opleiding TT Power Yoga bij Tonnie Goes ben gaan volgen en de Yin Yoga trainingen bij Paul Grilley en Sarah Powers. Daarnaast heb ik enorm veel geleerd van het volgen van yoga lessen en de korte cursussen in binnen- en buitenland.  Bijna elke dag deed ik aan yoga en er gebeurde iets met me... 

Meditatie vond ik in het begin moeilijk; ik werd er juist onrustig van, glipte meestal vóór de meditatie de les uit. Ook tijdens mijn eerste eigen yoga lessen, heb ik de meditatie vaak vervangen door Thai Chi.

Nu ervaar ik de meditatie als een manier om mezelf helemaal over te geven; door los te laten kun je makkelijker accepteren. Door Yoga krijg ik meer energie, maar vind ik ook meer innerlijke rust, meer liefde voor mezelf en voor anderen. Ik leef bewuster. ‘Niets doen’ is ineens minder erg. Door je tempo te verlagen en minder te doen, ga je intenser voelen en worden de kleine dagelijkse activiteiten rijker en voller.
‘Niets doen is beter dan druk zijn met niets’ [Lao Tzu]

Het Yoga pad is oneindig en ik leer nog steeds.
Na een val waarbij ik beide polsen heb gebroken, heb ik ervaren dat Yoga je kan helpen om nog meer uit het leven te halen. Iedere keer opnieuw is het een ontdekkingsreis. En als lichaam en hoofd in balans zijn, gaat alles veel makkelijker.
Yoga gaat uiteindelijk over de onvoorwaardelijke liefde voor jezelf. Als je werkelijk van je zelf houdt, zul je ophouden slechte keuzes voor je zelf te maken.

Ik deel mijn eigen ervaringen, mijn eigen ontwikkeling met de mensen die iedere week naar mijn Yogalessen komen. Het geeft me een goed gevoel ze meer vertrouwen te geven, te laten zien dat er meer mogelijk is in de asana’s, dat door beperkende gedachten los te laten er meer geestelijke en lichamelijke ruimte kan ontstaan.


Naast verschillende opleidingen en workshops van o.a. Tonnie Goes, Charles de Hond, Paul Grilley, Sarah Powers, volg ik regelmatig yogalessen in Amsterdam maar ook in New York, Thailand en Singapore.

Naast Yin Yoga en Yin Yang Yoga geef ik ook Flow Yoga en de traditionele Hatha Yoga.

Namaste!