Yin YogaYin yoga is een verstillende vorm van yogabeoefening. Asana’s (yogahoudingen) die in de Yin yoga worden toegepast, zijn gericht op het soepeler en zachter maken van het lichaam, met name het gebied van rug en heupen. Yin Yoga maakt het lichaam flexibeler, beweeglijker en daardoor sterker. Het brengt een gevoel van lichtheid met zich mee.


De meeste yogavormen hebben een Yang karakter. Ze dragen bij aan het versterken en versoepelen van de spieren - Yang weefsels - zodat we krachtig en lenig worden. Yin yoga kun je als tegenhanger zien van en als een aanvulling op deze meer yange vormen van yoga. Yin yoga werkt in op de dieper gelegen weefsels die yin zijn, zoals banden, pezen, bindweefsel en gewrichten. Deze (Yin)weefsels zijn stugger dan spieren (Yang), waardoor je meer tijd nodig hebt om erop in te werken. Dit kan door licht te stretchen, of door de zwaartekracht te gebruiken. Door je spieren zoveel mogelijk te ontspannen, kan je lichaam zich op een dieper niveau openen. De zwaartekracht, in combinatie met je ademhaling, doet haar werk.


Je gebruikt je lijf niet om in een houding te komen, maar je gebruikt de houding om je lijf beter te voelen.


De asana’s worden voor een langere tijd, variërend van 2-5 min of langer, aangehouden. Yin yoga houdingen focussen op het gebied tussen de onderste ribben van de borstkast en de onderkant van de heupen. Zij doelen voornamelijk op het mobiliseren van het bindweefsel van en rond de gewrichten van heupen, heiligbeen en wervelkolom.


Tijdens de Yin yoga creëer je een moment van rust, inzicht en stilte.
Als je regelmatig Yin yoga beoefent, schep je de basis om steeds makkelijker en voor langere tijd in deze uitdagende houding te kunnen blijven.