De belangrijkste elementen Yoga

De belangrijkste elementen van yoga zijn de Adem (Ujjayi), Asana, Bandha’s, Vinyasa en Drishti.


Adem

De Ujjayi is een hoorbare adem. De in- en uitademing verloopt via de neus waarbij de stemspleet iets gesloten wordt; een ha-klank met de mond gesloten.

Vervolgens maak je binnensmonds een so-klank in en een ham-klank uit. Je haalt meer adem in de borst, in je longen en in je rug. Deze manier van ademen vergroot het interne vuur en versterkt en zuivert het zenuwstelsel. Tijdens de uitvoering van Ujjayi bouwt het lichaam veel warmte op.
Het is van belang dat je door je neus ademt omdat door de neus de lucht wordt gefilterd en verwarmd. 

Rustig en ritmisch ademen is het meest belangrijkste element van yoga. D.m.v. de adem houdt je geest contact met je lichaam en houd je contact met het heden. De adem wordt gekoppeld aan de bewegingen en zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden.

Basisprincipe: adem uit tijdens de voorwaartse of buigende bewegingen, adem in wanneer je weer recht komt. Adem uit bij naar buiten draaiende bewegingen, adem in wanneer je terug naar je centrum komt. Concentreer je bij het inademen helemaal op het uitzetten van borstkas en buik. Uitademen is de buik intrekken en ontspannen.

Ujjayi Adem, ook wel de Oceaanadem, bestaat uit een gelijkmatige inademing en uitademing. De lengte van de inademing zou even lang moeten zijn als de uitademing.


Asana

Door asana's te oefenen ontwikkel je lenigheid, gevoel voor evenwicht, uithoudingsvermogen en vitaliteit.

Bandha's
In elke houding activeren we de bandha’s (Mula, Uddiyana en Jalandhara). De bandha’s zorgen ervoor dat je in evenwicht bent. Bovendien wordt, door het activeren van de Mula en Uddiyana bandha’s, de onderrug tijdens de houdingen gestabiliseerd en ondersteund.

Mula betekent wortel en bandha betekent slot. Door, tijdens het beoefenen van Power (Ashtanga) Yoga, de bandha’s te combineren met de ademtechniek behoud je de prana, levensenergie. Mula bandha wordt gezien als de eerste en belangrijkste bandha die van belang is voor veilige en geaarde meditatieve oefeningen. 

Mula bandha
De techniek is als volgt: Je trekt in gedachten je staartbeen en je schaambeen naar elkaar toe en zo voel je dat een inwendige rits omhoog wordt getrokken. Het lijkt op het ophouden van de plas, koud zeewater wat naar je toe komt wanneer je op het strand zit.


Uddiyana bandha wordt ook wel opwaarts vliegend slot genoemd. Anders dan bij de mula bandha en de jalandhara bandha is deze uddiyana bandha er niet voor bedoeld om te voorkomen dat er prana uit het lichaam ontsnapt, maar wordt het prana in het romp van het lichaam omhooggestuwd.
De techniek is als volgt: Je trekt, na de uitademing, de navel in en vervolgens naar achteren naar de wervelkolom toe. Door je navel in te trekken, volgen je buikspieren, waardoor er ruimte onder je ribbenkast ontstaat en de ademhaling in de bovenkant van je lichaam en borst komt.


Jalandhara bandha
is een bandha uit hatha yoga en wordt ook wel kinslot genoemd. Met deze bandha zou, net als bij Mula bandha, voorkomen worden dat er prana uit het bovenlichaam ontsnapt. De romp wordt bij de uitvoering van de jalandhara bandha in een positie gebracht waarbij de wervelkolom uitgerekt wordt. Hierbij wordt de ademhaling ingehouden en de kin stevig tegen de borst gedrukt. Om uit deze bandha te komen, wordt het hoofd omhoog getild en wordt er uitgeademd.


Vinyasa

Eén van de kenmerkende eigenschappen van (Ashtanga) Power Yoga is de Vinyasa. Vinyasa, wat ademhaling en beweging betekent, is voor interne reiniging. Elke beweging wordt vergezeld door één ademtocht. Bij power yoga gaat elke houding vloeiend over in de volgende houding, de Vinyasa. Wanneer er een flow is verdwijnt de weerstand en kun je je laten gaan in de bewegingen. Je bereikt meditatie in beweging.

Dristhi betekent het aandachtig richten van je blik, focussen zonder staren of fronsen. Tijdens de asana kijk je naar een vast punt. Het concentreren op de adem en de Dristhi terwijl je de Asana's uitvoert zal resulteren in diepe staat van concentratie. Het zuivert en stabiliseert het functioneren van de geest.


Er zijn negen Dristhi:

1. Neus
2. Tussen de Wenkbrauwen (iets erboven) 'derde oog'
3. Navel
4. Duim
5. Handen
6. Voeten
7. Omhoog
8. Rechterzijde
9. Linkerzijde