Aerobics: een klassieke work-out



Aerobics is geen nieuwkomer op sportgebied, maar daarom niet minder goed voor je. We kennen allemaal wel de video van Jane Fonda; 'Jane Fonda's Workout'.
Wees niet bang dat je beenwarmers, zweetbandjes en stringbody's over een legging aan moet: dit is gelukkig echt verleden tijd.
Iedereen kan aan aerobics doen. Het maakt niet uit hoe oud je bent, hoe goed je conditie is of hoe zwaar je bent. Aerobics is namelijk een verzamelnaam voor het bewegen op muziek.


Dansen en springen

Je bouwt uithoudingsvermogen op, je spieren worden sterker en je longinhoud groter. Als je de juiste docent vindt, kan aerobics voelen als een goed feestje. Je kunt dan niet meer stoppen met dansen en springen. Zelfs als je daarvoor een afkeer had van sporten. Het is extra leuk en motiverend als je het samen met een groep vriendinnen doet.

Verschillende vormen

Er zijn veel vormen van aerobics. Hier een aantal voorbeelden:

Bodystyling. Bij deze vorm van aerobics doe je veel spierversterkende oefeningen, waarbij je hulpmiddelen zoals gewichtjes en elastische banden gebruikt. Bij veel sportscholen heet deze work-out tegenwoordig bodyshape.


Intervalaerobics. Dit is een training waarbij de intensiteit van de oefeningen elkaar afwisselen. Aerobics of stepaerobics worden afgewisseld met spierverstevigende oefeningen.


Stepaerobics. Bij deze vorm van aerobics wordt een step of een platform gebruikt. Deze vorm is vooral bedoeld om de spieren te versterken en vet te verbranden.


Aqua-aerobics. Deze vorm van aerobics doe je in het zwembad. Het is een conditietraining in het water met behulp van gewichtjes.


Dansaerobics. Dit is een intensieve training waarbij verschillende dansen, zoals bijvoorbeeld de salsa, gebruikt worden. Deze vorm wordt ook wel Zumba, Bodyjam of Latin Dance genoemd.


Bewegen Op Muziek (BOMmen). Bij deze vorm van aerobics wordt er langzaam aan je conditie gewerkt. Je doet allerlei oefeningen op muziek.


Het dragen van goede schoenen is erg belangrijk. Door het springen belast je je enkels en voetzolen behoorlijk. Als je geen blessures wilt krijgen, moet je de juiste aerobicsschoenen kiezen.


Onderdelen van een aerobicsles

Een sessie bestaat meestal uit de volgende onderdelen:

een opwarming,

een cardiodeel,
floorwork,
stretching,
cool down.
Je begint altijd met een opwarming om blessures te voorkomen, bijvoorbeeld door stappen en simpele pasjes. Daarna volgt het deel waarbij je aan je conditie werkt door wat uptempo pasjes.

Vervolgens worden er spierversterkende oefeninge gedaan voor buik, billen, benen en armen. Aan het einde van de les doe je rek- en strekoefeningen tijdens de cooldown. Deze oefeningen zijn goed om je spieren weer soepel te maken en om langzaam af te koelen.


Tips bij aerobics

Vaak waarderen sportscholen het niet als je schoenen zwarte zolen hebben. Als je namelijk een beetje enthousiast meedoet, blijven er zwarte strepen op de grond staan. Let er dus op dat je schoenen witte zolen hebben.

Ook de vloer waarop aerobics beoefend wordt, is erg belangrijk. Beton of tapijt is echt niet geschikt om op te aerobicen. Het eerste veert niet mee en het tweede is te zacht.


Tijdens een aerobicsles is het ook belangrijk om veel water te drinken. Je verliest namelijk veel vocht door het transpireren en dat moet je weer aanvullen. Als je een beginner bent, sla dan de moeilijke pasjes over. Ten slotte is het verstandig om je docent op de hoogte te stellen van mogelijke kwalen die je hebt. Hij of zij kan daar dan rekening mee houden.


Bron: http://www.gezondheidsnet.nl/